De column van Mees

40 – Zondagmorgen.

Voor niemand is de zondagmorgen hetzelfde. Vrijwel iedereen heeft een zondagmorgen ritueel wat heel vaak begint, na het douchen en aankleden, met de oven aanzetten tijdens het kopje koffie of thee maken. En als dan het eerste bakje koffie of thee genuttigd is gaat de oven in gebruik.

De inmiddels al ontdooide croissants en/of afbakbroodjes worden op de bakplaat gelegd en goudbruin gebakken. Tegelijkertijd wordt gezorgd voor een gekookt eitje en de tafel gezellig gedekt. En als dan de croissants/broodjes zijn afgekoeld dan kan er genoten worden van een mooi en leuk ontbijt. Veelal zal een glas vruchtensap niet ontbreken.

Het vervolg op het ritueel is niet voor iedereen hetzelfde. Voor hen die een geloof aanhangen wordt het tijd zich op te maken voor een bezoek aan de kerk om daar de dienst bij te wonen. Ook hier is er een verschil te zien. Niet alléén de “zondagse” kleding speelt een rol. Bij bepaalde kerkgenootschappen is het gebruikelijk dat het hoofd van de vrouwelijke kerkgangers tijdens de dienst bedekt is.

Opvallend is dan dat veel vrouwen op weg naar de kerk de hoofdbedekking in een plastic tasje met zich mee dragen. In de kerk zetten zij het hoedje op om bij het verlaten van de kerk het hoofddeksel weer snel in het tasje te laten verdwijnen.

Ook is de zondagmorgen heel vaak een moment om langer in bed te blijven liggen. Jongeren zijn de avond ervoor nogal eens wezen stappen waarbij het nog wel eens erg laat is geworden. Het gebruik van alcoholische drank speelt hierbij ook een rol. De roes uitslapen kan wel eens wat lang duren.

Een niet onbelangrijke groep mensen grijpt de vrije zondagmorgen aan om wat te doen aan de lichamelijke conditie. Alleen of in een groepje, een stevige en wat langere wandeling staat vaak op programma. Daarnaast komen hele groepen wielrijders in hoog tempo voorbij fietsen; veel gekleed in de bekende wielrennerskleding met namen van sponsors op het shirt. Voor dat shirt dienen zij dan wel te betalen. Je kunt je afvragen: wie sponsort wie.

Je kan je dus op de zondagmorgen op vele manieren druk maken, maar je kan ook rustig in je stoel blijven en naar de radio luisteren. Dat geeft ook ontspanning.

25 september 2016.

Powered by WordPress