De column van Mees

36 – Facebook.

Heel veel mensen hebben een account op facebook. Via dit moderne medium sturen zij allerlei berichten rond aan hun verzamelde vrienden en hopen en verwachten daar een reactie op te krijgen.

De berichten kunnen van allerlei aard zijn. Van flauwekul teksten tot hele serieuze en soms droevige berichten. Niet altijd wordt er goed nagedacht wanneer zo’n bericht wordt geplaatst. Datzelfde gebeurt dan ook nog eens bij het onnadenkend reageren op het bericht. Niet zelden komt er een einde aan de “facebook” vriendschap.

Maar indien je als facebook gebruiker je vrienden wat zorgvuldig uitkiest is de kans op teleurstelling een stuk kleiner en de kans op wat vrolijke berichten een stuk groter. Zo ook het berichtje van de kersverse moeder en haar net geboren zoontje. Het blije gezicht nodigt je uit om met een vrolijke felicitatie te komen en de kersverse boreling een goed en gezond leven toe te wensen.

Onder de gebruikers van facebook bevinden zich ook veel mensen die alléén maar nieuwsgierig zijn. Dagelijks volgen zij de vele berichten zonder ook maar enige reactie te geven. Zelfs het icoontje van “vind ik leuk” zullen zij niet aanraken. Deze mensen gedragen zich als een soort gluurder.

Indien je in je account ook je geboortedatum, facebook vraagt daar expliciet naar, hebt opgegeven dan worden al je vrienden uitgenodigd om je op je verjaardag toch beslist wel te feliciteren. Voor sommige gebruikers handig indien zij moeite hebben al die verjaardagen te kunnen onthouden. Helaas wordt de partner nog wel eens vergeten.

De deze week ontvangen uitnodiging om een facebook vriend te feliciteren kwam wel heel erg wrang over. In de week ervoor was hij namelijk overleden en het leek er op dat niet iedereen dat wist en kwamen er toch felicitaties binnen. Voor de nabestaanden erg zuur. Pogingen van hen om het account zo snel mogelijk te sluiten, stuitten op een enorme traagheid aan de zijde van facebook. Blijkbaar hebben zij daar geen goed en duidelijk protocol voor.

Schande!

28 augustus 2016.

 

Powered by WordPress